Dominic O’Brien: Memóriafejlesztés

Most egy olyan könyvet szeretnék ajánlani, ami jól jön a szeptemberi iskolakezdéshez. 📙
Ez pedig: Dominic O’Brien: Memóriafejlesztés című műve. 📖
A könyv írója nyolcszoros memóriabajnok, s ebben a művében érthetően fogalmazva, világos magyarázatokkal adja át módszerét az egyszerű gyakorlatoktól az egyre bonyolultabbak felé haladva.
Ez a könyv mindazok számára alapmű, akik fejleszteni szeretnék a memóriájukat (tehát a tanulóknak elengedhetetlen), és megvan bennük a kellő kíváncsiság, szorgalom és kitartás.
O’Brian memóriafejlesző gyakorlatai javítják a gondolkodást, kreativitást.
“Elménk akár a csomagtartó: ha jól pakoljuk, szinte minden belefér, ha rosszul, szinte semmi.” 🚗📚📙📖

Dale Carnegie: Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni

Most a vizsgaidőszakban egy olyan könyvet szeretnék Nektek ajánlani, ami nekem nagyon sokat segített, hogy abbahagyjam az idegeskedést. 📙
Nagyon sok módszer található a könyvben, ami segít abban, hogy a gondjainkat elemezzük, és csökkentsük a stresszt.
Gondjaink kilencven százalékát el tudjuk űzni a következő négy lépcső segítségével:
1.Pontosan leírom, hogy mi aggaszt.
2.Leírom, mit tehetek.
3.Eldöntöm, mit tehetek.
4. Azonnal elkezdem megvalósítani a döntéseimet.
Miért olyan csodálatos ez a módszer? Mert hatékony, konkrét, és a probléma velejére tapint. Ráadásul megvalósítja a harmadik, nélkülözhetetlen szabályt: Csinál valamit! Ha nem cselekszünk, minden tényünk és elemzésünk hiábavaló – merő energiapocsékolás.
📙💻🖥️📚📑

Carol Vorderman: Tanulási technikák. Lépésről lépésre. A motivációtól a vizsgáig. HVG Könyvek.

Egy újabb könyvajánló a HVG Kiadótól, amit a vizsgaidőszakban én is megvettem. Habár több tanulást segítő kurzust elvégeztem (Tanuláskontroll, Villámolvasás, Agykontrollos technikák), mégis úgy gondolom, hogy a tanulásról mindig van mit tanulni. 👩‍🏫

Az iskolai sikerekhez és a hatékony tanuláshoz mindenkinek másfajta támogatásra van szüksége: van, akinek a magabiztosságát kell növelni, másoknak a stresszkezeléséhez kell segítség vagy éppen a tanulnivaló rendszerezése, a prioritások felállítása jelenti a megoldást. A hiánypótló könyv abban segít, hogy mindenki megtalálja a számára ideális tanulási stílust és technikát.📖

A Tanulási technikák lépésről lépésre színes ábrákkal mutatja be a könnyen elsajátítható módszereket a tanuláshoz, vizsgázáshoz, motiváláshoz, ismétléshez, online tanuláshoz, stresszkezeléshez, de akár egy prezentáció megtartásához is találunk benne praktikus tippeket.📑

A könyvet a felső tagozatosok már önállóan is használhatják, de ajánlom egyetemistáknak, szülőknek és nem utolsósorban a tanároknak is.👩‍🎓

STRESSZ – A feszültségoldás pszichológiája. Hogyan alakítsuk a stresszt pozitív energiává? hvg könyvek

Így a vizsgaidőszakban, főleg hogy mellette még egy világjárvány kellős közepén is vagyunk, nagyon sokan stresszelünk és nem bírunk megbirkózni a különböző elvárásokkal… Ezért megrendeltem a HVG Kiadótól egy nagyon jó kis könyvet: STRESSZ (A feszültségoldás pszichológiája). Ebből a könyvből megtudhatjuk, hogy hogyan hat a stressz a szervezetünkre, mit tehetünk ellene rövid és hosszú távon, és miként alakíthatjuk úgy az életünket, hogy ellenállóbbá váljunk a mindennapok stresszoraival szemben. Nekem ebben a könyvben az tetszik a legjobban, hogy szemléletes infografikák segítségével közérthetően mutatja be a fent említetteket. Későbbiek során megosztom veletek, hogy nálam melyik feszültségoldási technikák váltak be a legjobban a gyakorlatban.👩‍🏫🧑‍🎓💃🧘‍♀️

Dr. Betty: Tippek, trükkök szakdolgozatíróknak, azaz 10 jótanács egy kreatív írótól

This image has an empty alt attribute; its file name is Frank-Crane-idézet.jpg

Több mint hat éve foglalkozom szakdolgozat konzultációval, előtte megírtam az öt szakdolgozatomat és a doktori disszertációmat. Nekem ezek a trükkök segítettek:

1. A tartalmi követelményeket olvasd el, mielőtt dolgozni kezdesz. Nem mindegy, hogy hány oldalt kell írni, 40-et vagy 60-at.Utólag nehezebb összehozni 20 oldalt, mint 60 oldalból kihúzni 20 oldalt.

2. Mindig vázlattal kezd a szakdolgozatírást, s a vázlatot küldd el a konzulensednek, hogy utána az ő észrevételei alapján folytathasd a munkát.

3. Ne kezdj el addig az írásnak, amíg a konzulens nem fogadta el a vázlatot.

4. Adj címet a munkádnak!

5. Dolgozatod legyen tagolt, minimum négy fejezetet tartalmazzon!

6. Legyen logikus a dolgozat.

7. Legyen elegendő szakirodalom a témához.

8. Pontosan hivatkozz az iskola elvárásainak megfelelően!

9. Lendületből írj, legalább 2-3 órát egy huzamban.

10. Egyszerűen csak csináld! „Ha nem tudod, hogyan kezdj neki jól,kezdj neki rosszul, de kezdj neki.” (Frank Crane)


Sármási Zoltán: Időkalauz

Közeledik az új év, s nekem az újévi fogadalmaim egyike, hogy 2021-ban sokkal jobban fogom beosztani az időmet, mint 2020-ban. Ehhez nagyon nagy segítséget nyújt Sármási Zoltán Időkalauz könyve.

Ez a füzet formájú kiadvány nemcsak középiskolások és egyetemisták számára kíván praktikus időbeosztási tanácsokat és vizsgára készülési tippeket nyújtani, hanem azoknak is, akiknek egyszerűen csak gondjaik vannak az időbeosztással. A szerző saját tapasztalatai alapján foglalta össze tanácsait, melyeknek köszönhetően minden reggel fél hat körül frissen, kipihenten ébred, valamennyi határidős feladatával elkészül, jóval a határidő lejárta előtt, soha nem fekszik le úgy, hogy az aznapi teendőit be ne fejezné, minden nap tud szabadidős tevékenységgel is foglalkozni, valamint vizsgaidőszakban is ugyanolyan életmódot folytat, mint azon kívül. Leírja, mit jelent az idő az életünkben, hogy mindig arra van időnk, amire akarunk időt fordítani, hogy végezzünk el mindent a maga idejében, hogy mire jó a “kis lépések taktikája”, hogyan ápoljuk emberi kapcsolatainkat, hogy miért nem jó a halogatás, vagy hogyan szokjunk le a túlvállalásról.

Ez a néhány egyszerű időbeosztási tipp az alábbi:

1. Kizárólag olyan dolgokat vállalj el, amit valóban meg tudsz, vagyis legalább meg akarsz tenni.

2. Minden eléd kerülő feladatot lehetőleg azonnal végezd el!

3. Oszd fel a nagyobb feladatokat kis részletekre, és úgy végezd el!

4. A fenti szempontokat vedd figyelembe, amikor embertársakkal érintkezel!

5. Kerüld a halogatást!

Dr. Török-Berta Zita: Vészkijárat(Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot utóvizsga nélkül)

Mára egy jó kis motivációs könyvajánlót hozok Nektek.
Nálam a jogi záró-és szakvizsgák előtt hatalmas löketet adott, hogy a zsebemben volt Dr. Török-Berta Zita: Vészkijárat avagy Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot utóvizsga nélkül című könyve. Ebből idézem most a kedvenc részemet:
Mindig és minden körülmények között törekedj arra, hogy fenntartsd a magadba vetett hitedet. Nem számít, hogy ki, mit mondd, vagy te magad reálisan hogyan értékelnéd az esélyeidet. Higgy benne, hogy meg tudod csinálni, hogy képes vagy rá, és hogy a dolgok számodra kedvező módon alakulnak. Tombolhatsz, sírhatsz, hisztiszhetsz, ha éppen arra van szükséged. Ne fojtsd el az érzéseidet, nyugodtan vezesd le a feszültséget, aztán aludj rá egyet, és másnap ismét azzal a tudattal kelj fel, és állj neki a tananyagnak, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Ez irtó nehéz, de enélkül csak sodródsz az árral…Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek kitartást ehhez a félévhez és majd a vizsgákhoz! Hajrá, csodálatosak vagytok és mindenre képesek!

Majoros Pál: Tanácsok, tippek, trükkök, nem csak szakdolgozatíróknak avagy a kutatásmódszertan alapjai (Perfekt, 2001)

A ​Tanácsok, tippek, trükkök nem csak szakdolgozatíróknak című kiadvány már a címében is sejteti tartalmát. Napjainkban egyre nagyobb követelményt támasztanak a szakdolgozat, a TDK-dolgozat vagy egy prezentáció elkészítésével kapcsolatban. 

Dr. Majoros Pál, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának tanára többéves oktatói, konzulensi és publikálási tapasztalatára építve alkotta meg ezt a könyvet, hogy segítséget és kapaszkodót nyújtson mindenkinek, aki diplomadolgozat-írással küszködik. Tanáccsal lát el minket a téma kiválasztásában, tippeket ad a kutatómunka megszervezésére, támpontot nyújt a kutatási és elemzési módszerek és technikák területén, trükköket vonultat fel, hogy hogyan fogalmazzunk jól és érdekesen, valamint kitér a kreativitás fontosságára és fejlesztésre is, végezetül pedig gyakorlati információkkal szolgál könyvtárak elérhetőségéről, hasznos anyagot tartalmazó linkekről, illetve példaként szakdolgozati bírálatokat is elénk tár.

A szerző szabatos, vidám, nem ritkán humorral átitatott műve nemcsak hasznos, de szórakoztató is az azt forgatóknak. Diáknak, már dolgozó, de gyakran írásos anyagokat készítőknek, illetve konzulensi szerepet betöltő tanároknak egyaránt ajánlom. Én is minden évben előveszem ezt a jó kis segédkönyvet, s mindig tanulok belőle valami újat, így Nektek is bátran ajánlom, forgassátok, inspirálódjatok belőle, utána pedig vágjatok bele életetek egyik legnagyobb írásos alkotásába, a diplomadolgozatba.

Paul R. Scheele: Villámolvasás


Minden egyetemistának/főiskolásnak és már dolgozó embernek ajánlom ezt a könyvet, aki meg szeretné tudni, hogy mi a villámgyors és hatékony olvasás és tanulás titka. Én 2012-ben ismerkedtem meg a villámolvasás módszerével Bakos Kornél villámolvasás és tanuláskontroll tanfolyamjain:
http://bakoskornel.hu/

Doktori disszertációm megírásához nagyon sok hasznát vettem a villámolvasásnak, ugyanis 107 (!) tanulmányt kellett elolvasnom és feldolgoznom pár hónap alatt.

A villámolvasás segítségével képes voltam/vagyok másodpercenként egy oldalt elolvasni. Ez a harmadik évezred olvasási és tanulási módszerének a titka.

A villámolvasás több mint egyszerű gyorsolvasás. Különleges tanulási élmény, amivel kihasználhatod szellemi képességeid végtelen forrását, feltérképezheted és kitágíthatod lehetőségeidet.

Mindenkinek ajánlom a könyvet, főleg azoknak, akiknek pár hónap, netán 1-2 hét alatt kell megírniuk a (szak)dolgozatukat, s ehhez nagy mennyiségű anyagot kell elolvasniuk. Miután feldolgoztad a tanulmányokat, utána már csak ezeknek az összegzése marad hátra, amiben pedig a kreatív írás van a segítségünkre. (lásd: Vidi Rita: Írni bárki tud című könyvrecenzióját).