Majoros Pál: KUTATÁSMÓDSZERTAN avagy: Hogyan írjunk könnyen, gyorsan jó diplomamunkát? (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1997)

 

Majoros Pál könyve módszertani tananyag elsősorban a gazdasági felsőoktatás hallgatói számára, de minden főiskolásnak és egyetemistának szívből ajánlom, ugyanis ez a könyv “kapaszkodót” nyújt a dolgozatíróknak abban, hogy a kezdetektől a dolgozat benyújtásáig mit tegyenek. Van egyébként több kiadása is, de szerintem ez használható a legjobban (lásd: Nemzeti Tankönyvkiadó, 1997), mert azt vallom, hogy mindenből az első, az eredeti a legjobb.

A szerző tanári tapasztalataira támaszkodva leírja, hogy hogyan kell hozzákezdeni a tanulmány elkészítéséhez (témaválasztás, könyvtári és számítógépes irodalomgyűjtés, jegyzetelés), hogyan kell elkészíteni az írásmű koncepcióját, vázlatát, milyen kutatási és elemzési módszereket kell alkalmazni. Majoros Pál emellett tanácsot ad az írás mint alkotási folyamat néhány gyakorlati kérdésében, összefoglalja a dolgozatokkal szemben támasztott tartalmi és formai követelményeket.

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akiknek még nincs tapasztalatuk, gyakorlatuk a tudományos kutatásban, de tanulmányaik elvégzéséhez és diplomadolgozatuk megírásához szükségük van e készségek elsajátítására, hogy rövidebb idő alatt, hatékonyabban tudjanak jól dolgozni, és hogy örömük is teljen ebben a munkában.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *